U heeft met Uwoon een huurovereenkomst voor een woning. Bij die huurovereenkomst horen de algemene huurvoorwaarden. In de algemene huurvoorwaarden staan afspraken over het gebruik van de huurwoning. Hieronder geven wij u extra informatie over uw en onze rechten en plichten.
Een plek om te wonen
Wij hopen dat u zich snel thuis voelt in uw huurwoning van Uwoon. De huurwoning is uw plek om te leven en te wonen. Dat betekent dat u het huis niet gebruikt als bedrijfsruimte of voor andere activiteiten, tenzij wij met een brief of e-mail toestemming hebben gegeven voor ander gebruik. Thuiswerken mag wel, als u daarbij uw buren en andere omwonenden niet stoort.
- Uw huis is geen plek voor gevaarlijke of grote aantallen dieren.
- Over drugs zijn we duidelijk. Wat niet mag volgens de Opiumwet is ook verboden in een huis van Uwoon.
- Laat uw huis niet vervuilen en maak er geen opslagplaats van. Maak regelmatig schoon. Ongedierte verwijdert u zelf of laat u door een bedrijf opruimen.
- Gemeenschappelijke ruimtes zijn voor alle huurders. Het is geen opbergplaats voor spullen. Breng afval meteen naar de afvalcontainer. Roken is niet toegestaan in gemeenschappelijke ruimtes.
- Op uw balkon mag u alleen elektrisch barbecueën. Open vuur is gevaarlijk. Let op met barbecueën in uw tuin, dit kan voor gevaar of overlast zorgen.
U woont zelf in de huurwoning
In de huurovereenkomst hebben we afgesproken dat alleen u in de huurwoning van ons woont, bijvoorbeeld met uw partner en/of thuiswonende kinderen. U mag niet iemand anders in deze woning laten wonen. Dat mag alleen als wij per brief of e-mail hiervoor toestemming hebben gegeven.
U mag ook geen andere woning hebben waar u voor langere tijd woont. Krijgen wij signalen dat u niet meer in onze huurwoning woont of voor langere tijd ergens anders woont? Dan vragen we u om een uitleg over de situatie. U moet dan met feiten en situaties laten zien dat u wel in onze huurwoning woont. Als wij vaststellen dat u niet zelf in onze huurwoning woont, dan laten we de rechter de huurovereenkomst beëindigen. Wij kunnen dan de woning verhuren aan iemand anders die een woning zoekt.
Verschillende soorten huurovereenkomsten
Er zijn verschillende soorten huurovereenkomsten:
- Tijdelijke huurcontracten
- Vaste huurcontracten
- Doelgroepencontracten
Het soort contract is belangrijk voor hoe lang u de woning kunt huren. Meer daarover leest u op:
Inschrijven bij de gemeente
U schrijft zich zo snel mogelijk in bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u komt te wonen. U blijft op dit adres ingeschreven zolang u van ons de woning huurt. Als de huur stopt dan moet u zich weer uitschrijven bij de gemeente.
Let op: Uw inschrijving bij de gemeente is niet uw inschrijving als woningzoekende. Met het tekenen van de huurovereenkomst vervalt uw inschrijving als woningzoekende. U kunt zich weer opnieuw inschrijven als woningzoekende via
De huur betalen via automatische incasso is prettig en gemakkelijk
De huur en andere (service)kosten betaalt u altijd vooruit. Zorgt u ervoor dat het bedrag op de eerste dag van de maand op de rekening van Uwoon staat? U kunt het beste kiezen voor een automatische incasso. Uwoon schrijft de huur dan automatisch op de eerste werkdag van de maand van uw rekening af. Zo betaalt u de huur altijd op tijd. Valt deze eerste werkdag in het weekend? Dan schrijft Uwoon de huur af op vrijdag of maandag.
Huurverhoging
Ieder jaar stelt de minister vast met hoeveel procent de huur mag worden verhoogd. De maximale huurprijs die wij mogen vragen voor uw huurwoning kunt u controleren via:
Zelf uw woning veranderen
U mag van uw huis een thuis maken. Voor kleine aanpassingen, zoals ander behang, heeft u geen toestemming nodig. Voor grote of ingrijpende aanpassingen wel. Vraag altijd eerst toestemming en neem bij twijfel contact met ons op.
Heeft u zelf iets toegevoegd of veranderd aan uw woning? Of heeft u iets overgenomen van de vorige huurder? Dan moet u dit zelf onderhouden. Wij noemen dit Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV’s).
Heeft u iets toegevoegd of veranderd aan uw woning waarvoor wij u geen schriftelijke toestemming hebben gegeven? Dan moet u het weghalen als wij daarom vragen.
Reparaties
U kunt ons vragen reparaties aan uw woning uit te voeren. Wij hoeven dat niet te doen in de volgende situaties:
- Als het door uw schuld is ontstaan.
- Als het gaat om kleine en eenvoudige herstellingen die voor uw rekening komen.
- Als het onmogelijk is het gebrek te repareren.
- Als de reparatie te duur is en het niet redelijk is om herstel of vervanging te vragen.
Meer informatie vindt u op:
Zijn er problemen die u niet zelf kunt oplossen? Dan kunt u dat melden bij Uwoon via onze website
Alleen bij een noodsituatie mogen wij uw woning betreden
Zonder uw toestemming komen wij uw huurwoning niet binnen. Dat mogen wij alleen als er sprake is van een noodsituatie waarvoor wij direct moeten ingrijpen. Bijvoorbeeld als er een gaslek is, een brand of een gesprongen waterleiding op een moment dat u niet thuis bent.
U moet ons ook binnen laten als:
- Wij dringende werkzaamheden (onderhoud en inspecties) moeten uitvoeren.
- Wij gaan renoveren en wij u daarvoor een redelijk voorstel hebben gedaan.
- Uw medewerking nodig is voor werkzaamheden bij uw buren.
- Een bezichtiging gepland is voor nieuwe verhuur of verkoop.
Een tuin die er netjes uitziet is leuk om te zien
Verzorg uw tuin door regelmatig te grasmaaien en onkruid te verwijderen. Klimop mag u niet tegen uw huis laten groeien omdat dit uw huis kan beschadigen. Het is ook belangrijk dat bomen en struiken geen overlast geven. De tuin (en/of het achterpad) is niet bedoeld als opslagplaats voor afval, (oude) spullen of bouwmaterialen. En ook niet voor (oude) auto’s, caravans en/of aanhangwagens.
Overlast is niet fijn
Zorg ervoor dat buren en andere omwonenden geen last van u, uw huisgenoten, uw bezoek of uw dier(en) hebben. Zet muziek niet hard, sla niet met deuren, stamp niet op trappen, voorkom geblaf van de hond en schreeuw niet. Het is fijn als een woonwijk tussen 22.00 uur en 8.00 uur rustig is. Werkt u daaraan mee?
Is er toch overlast? Kijk op onze website voor meer informatie.
Huur opzeggen? Houd rekening met 1 maand opzegtermijn
U kunt uw huurovereenkomst iedere dag van de maand opzeggen. De opzegtermijn is 1 maand en de einddatum moet op een werkdag zijn, dus niet in het weekend of op feestdagen.
Bij vertrek levert u uw huis leeg, schoon en heel op
Op de dag dat de huurovereenkomst stopt, levert u alle sleutels bij ons in. Uw huis is dan:
- Leeg: alle spullen zijn uit uw huis.
- Schoon: uw huis is stofvrij en vetvrij.
- Heel: er is niks kapot in uw huis.
Als u niet tevreden bent
Wij doen ons best voor u. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over ons en u ons dat wil vertellen. Ook kan het gebeuren dat wij met u van mening verschillen over een belangrijk onderwerp. In beide gevallen kunt u uw klacht melden via onze website:
De klachtenadviescommissie
De klachtenadviescommissie is een speciale organisatie buiten Uwoon die klachten over onze dienstverlening behandelt. Dit doet zij alleen nadat u heeft geprobeerd om samen met Uwoon een oplossing te vinden. Een klacht melden aan de klachtenadviescommissie kan via:
Gemeente
Elke gemeente heeft een meldpunt voor klachten over verhuurders. Iedere huurder kan daar terecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw gemeente. Hieronder staan de linkjes naar de meldpunten per gemeente. In veel gevallen verwijst de gemeente u door naar Uwoon. Wij raden u daarom aan uw klacht eerst bij Uwoon te melden.
Elburg
Oldebroek
Ermelo
Harderwijk
Kantonrechter/huurcommissie
In een aantal gevallen kunt u ook naar de huurcommissie of de kantonrechter gaan. Via deze link vindt u meer informatie:
Vragen?
Neem gerust contact met ons op wanneer u een vraag heeft. U kunt ons mailen via