Welkom Over Uwoon Meer informatie Nieuws Aanpak UWOON werkt: geen huisuitzettingen in 2019

Aanpak UWOON werkt: geen huisuitzettingen in 2019

Leestijd: 2 min

Geen enkele huurder van UWOON is vorig jaar zijn huis kwijtgeraakt vanwege een huurachterstand. Dit is mede dankzij goede samenwerking met zorgverleners en gemeentes en de inzet van een budgetcoach. In 2018 moesten nog zeven mensen met een huurachterstand hun huis uit.

Professionele hulp
Op dit moment staat de landelijke teller op 1,71 huisuitzettingen per 1.000 woningen. Vertaald naar die cijfers zou UWOON - met 8.664 woningen in Harderwijk, Ermelo en Elburg -  jaarlijks zo'n vijftien ontruimingen moeten hebben in plaats van nul. Volgens woordvoerder Laura Üzum komt dat door een reeks maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. Zoals het tijdig telefonisch contact met huurders over achterstanden, huisbezoeken samen met maatschappelijk werk, het op tijd inschakelen van professionele hulp  en goede afspraken en samenwerking met de drie gemeentes.  

Opmerkelijk is dat de betalingsproblemen vaak al meteen in het begin ontstaan, na het ingaan van het huurcontract. “Dat kunnen we steeds vaker voorkomen, dankzij goede samenwerking met sociale partners als Stimenz, Zorgdat, Westerbeek, Welzijn Ermelo, Stichting Wiel en schuldhulpmaatje Ermelo.’’ 

Simpele taal
Ander probleem is laaggeletterdheid. Sommige huurders hebben moeite om incasso's en aanmaningen van de woningcorporatie überhaupt te kunnen ontcijferen. Daarom is UWOON vorig jaar begonnen met een project in samenwerking met het Taalhuis. In veel brieven wordt sindsdien veel gebruikt gemaakt van simpele taal en pictogrammen. “We merken intussen aan de toon van de huurders met huurachterstanden die ons bellen, dat de boodschap beter begrepen wordt’’, zegt Üzum.

Budgetcoach
Het goede resultaat betekent volgens haar niet dat UWOON nu op haar lauweren gaat rusten. Voor 2020 staan twee pilots in de planning. Eentje is de inzet van een interne budgetcoach die samen met de huurder de financiële zelfredzaamheid moet vergroten. De ander is een voorzieningenwijzer in Ermelo, waarbij bewoners samen met een adviseur kijken welke (ongebruikte) toeslagen en andere ‘extraatjes’ voor hen beschikbaar zijn.